Guide til det rette boliglån
Lige nu er renteniveauet rekordlavt, og alting tyder på, at det vil forblive lavt i en længere periode, men ingen kan naturligvis være sikker på fremtiden. Lave renter er sød musik i boligejernes ører og på samme måde er en ejerlejlighed altså en af de bedste børneopsparings investeringer du kan lave for tiden. Med den lave rente er det nemlig simpelthen blevet alt for dyrt at være lejer. Der stilles kun få krav til, man kan få glæde af de billige boliglån, og kravene er følgende:
- Man skal være kreditværdig
- Man skal have en fast indtægt
- Man skal selv kunne finansiere udbetalingen på boligen
Boligejernes guldalder
Dette lave renteniveau er simpelthen en veritabel guldalder for boligejerne, som næsten gratis kan optage de billige boliglån og leve af lejeindtægterne. Det er sund fornuft at købe en ejerlejlighed i en af de fem største byer lige nu, da dit barn kan benytte lejligheden mens han eller hun studere.
Hvilke typer boliglån findes der?
Der findes flere typer boliglån, og man bør altid tale med nogle eksperter på området, før man underskriver et lånedokument på et boliglån. Man skal nemlig være opmærksom på omkostningerne ved stiftelsen, de årlige omkostninger, lånerenten, løbetiden og konverteringsudgifterne, således man kan sammenligne med de øvrige typer boliglån på markedet. Skal man vælge flex rente eller fast rente? Skal man vælge afdragsfrihed? Man kan optage boliglån gennem sin bank, et realkreditinstitut samt eventuelt med et privat pantebrev. Det nok mest kendte realkredit institut er BRFkredit og på deres side kan man faktisk ret let få et indblik i hvordan man skal forholde sig til forskellige typer boliglån.
Man klarer selv udbetalingen (typisk 6-10 % af købsprisen) på ejendommen eventuelt kombineret med et banklån, hvorefter realkreditlånet løber over 20-30 år og dækker typisk mellem 60-80 % af købsprisen med et 1. prioritetslån med en meget lav obligationsrente på 2-3 %, hvorefter et eventuelt resterende lånebeløb finansieres med et privatpantebrev som 2. prioritet. B
åde pantebrevet samt realkreditlånet tinglyses med pant i ejendommen, således man kan gøre krav på sit indestående, såfremt låneoptager misligholder sine indbetalinger. Bankerne kan nu også tilbyde SDO-lån, som er nemme og billige at konvertere, idet man slipper med en meget reduceret stempelafgift til staten, så man bør tjekke alle typerne af boliglån, før man laver en aftale med enten banken eller realkreditinstituttet.
Da man ikke reelt får nogen rente af sit indestående i banken, så bør man faktisk anvende så høj en udbetaling som muligt, idet man dermed kan se bort fra det dyre pantebrev samt omkostningerne forbundet med pantebrevet. Derved opnår man reelt en god forrentning af sin egenkapital.